KEHOP 5.4.1-16-2016-00415 azonosító számú Szemléletformálási program

A projektről:

A KEHOP-5.4.1 azonosító számú Szemléletformálási programok célja az energiatudatos gondolkodás és a kapcsolódó viselkedésminták és szokások elterjesztése. A konkrét cél, hogy a lakosság szélesebb körben megismerhesse az energiatakarékossági, energiahatékonysági, megújuló és alternatív energiahasznosítási megoldásokat, lehetőségeket, illetve változzanak a lakosok ezekkel kapcsolatos fogyasztói és társadalmi beállítódásai. A fogyasztói és társadalmi attitűdváltás a környezetbarát és energiatudatos fogyasztói döntések számának növekedését (pl. felelős termékválasztás stb.) eredményezi, illetve az ezeket segítő gazdasági-társadalmi struktúraváltást támogatja. Az információs, szemléletformáló programsorozatokkal, kampányokkal, képzésekkel, közösségi együttműködések megvalósításával a program hozzájárul a kompetens és felelős magatartás elterjedéséhez, az energiatudatos életmód értékeinek és eszközeinek széles körű elterjesztéséhez, valamint a kapcsolódó nem formális tanulási helyzetek ösztönzéséhez és végső soron a megújuló energia-felhasználás növekedéséhez és az energiafelhasználás csökkentéséhez. A civil szféra, az oktatási szektor, a tudományos szféra együttműködésének eredményeként a legszélesebb körben kell tudatosítani a fenntarthatóság értékrendjét, ismertté tenni az energiatudatos fogyasztási alternatívákat és megismertetni a jelenlegi fogyasztási szokások környezeti hatásait.

 

Az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő szemléletformálás célterületei:

I. Energiatakarékosság és energiahatékonyság

1. A hazai lakóépület-állomány állapotából fakadó költségoldali és épület-egészségügyi hatásokra való figyelemfelhívás.

2. Épületek korszerűsítési lehetőségeinek, azok várható költség-haszon értékeinek, és az azokhoz elérhető támogatások ismertetése.

3. Az energiahatékonysági beruházásoknak, mint befektetéseknek a bemutatása

4. Az egyéni energiafogyasztás mértékére és összetételére vonatkozó ismeretek átadása.

5. Energiaigények csökkentésére való figyelemfelhívás, továbbá az odafigyelést vagy kisebb beruházást igénylő energiamegtakarítási és energiahatékonysági tanácsadás, különös tekintettel a fűtési és energiatudatos lakás-korszerűsítési energiahatékonyságra.

II. Megújulóenergia-felhasználás

1. A lakosság által alkalmazható megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos ismeretek átadása, különös tekintettel az alábbi szempontokra:
* megújuló energiaforrások típusai és alkalmazása;
* energiahatékonyság és megújulóenergia-hasznosítás egymáshoz való viszonya;
* tényleges költségek és hasznok, továbbá megtérülés;
* a technológiáktól és a kivitelezőtől elvárható minőségek és garanciák.

2. A szolgáltatóktól vételezhető, megújuló alapú energiaszolgáltatásokkal (például zöld tarifa) kapcsolatos információk átadása.

3. Helyi megújuló potenciálokkal kapcsolatos tájékoztatás.

A rendezvényekről tájékoztatás:

Tiszaigaron 2020. augusztus 8. illetve 2020. augusztus 9. napján Szemléletformálási programsorozat valósult meg két, egymást követő napon keresztül. A jelenleg is fennálló járványügyi helyzetre való tekintettel helyszínül a Református templomhoz tartozó egyházi községi épületet illetve annak udvarát választottuk, szigorúan figyelve a bevezetett szabályokra. A rendezvényre a kötelező kézfertőtlenítést követően volt lehetőség belépni. A rendezvény mindkét napon 10.00-kor vette kezdetét és 16.00 órakor ért véget. Az első napon, azaz 2020. augusztus 8. napján ( szombaton) megvalósult az Interaktív szemléletformálási programsorozat részeként a A természet energiái, illetve a Szigeteljünk okosan! c. rendezvény. Ezen a napon lehetőség volt a résztvevőknek a következő játékok használatára: napelem puzzle ( háztető mindkét oldalán napelem forma kirakása), zöld túra ( fa installációkkal létrehozott óriási erdő, melynek során lehetőség nyílt szelektív szemétgyűjtésre, szélgenerátor beindítására, illetve saját napelem kirakására), külön asztal volt elérhető a logikai-, ügyességi-és társasjátékoknak, délután a játékos foglalkozás keretében kézműves sziget ( újrafelhasználható anyagokból kreatív tárgyak készítése. Ezen kívül ezen a napon megvalósult a Szigeteljünk okosan! c. programelem keretében egy ökológiai ház kipróbálása, mely során felhívtuk a gyerekek figyelmét a napelemmel működő világításra, illetve a nyílászárók energiatakarékos lehetőségeire is. A második napon, azaz 2020. augusztus 9. napján vasárnap ökológiai lábnyom segítségével izzókat juttattak el a gyerekek egy szelektív tároló edénybe, a legkisebbeknek mozgás és készségfejlesztő játékokat biztosítottunk, lufihajtogatás egy bohóc segítségével, mini konyhai gépek segítségével az energiatudatosságot próbáltuk bemutatni, tavakból szeméthalászás, szemétválogatás, egészséges gyümölcsök gyűjtése, délelőtt-délután játékos foglalkozás, illetve mindkét nap reggeltől délutánig ugrálóvár. A rendezvény hirdetése megjelent az Új Néplapban is.

Oldalunkat eddig ennyi látogatták meg:

022777
Server Time : 2022-08-17

Spóroljunk hatékonyan! Figyelemfelhívó akció

Előadó: Fodor Gusztáv

Előadás időpontja: 2020. november 27.

2020. augsztus 9-i képek